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CRIMINAL JUSTICE STANDARDS AND TRAINING COMMISSION
TECHNICAL MEMORANDUM 2020-05

DATE: April 21, 2020
TO: Criminal Justice Training Center Directors
FROM: Director Dean Register%

Criminal Justice Professionalism Division
SUBJECT:  Delivery of Basic Recruit Training Program Courses Using Distance Learning

On April 8, 2020, the Criminal Justice Standards and Training Commission approved a
temporary waiver request submitted by Director Jay Romine on behalf of statewide training
center directors. The temporary waiver allows the training centers to offer basic recruit training
in a distance learning format without classroom requirements during the state of emergency
declared by Governor DeSantis in Executive Order Number 20-52, This temporary waiver does
not allow for the delivery of high liability courses, the proficiency portion of DUI Traffic Stops, or
physical fitness in a distance learning format. The temporary waiver is effective from April 8,
2020 until the expiration of Executive Order Number 20-52, the current State of Emergency, or
August 1, 2020, whichever occurs first.

To ensure training centers are able to offer consistent training during this emergency situation,
the following frequently asked questions and corresponding answers are being provided to
assist the training center personnel:

Question 1: Do the courses presented in a distance learning format have to conform to the
contact hours for classroom courses?

Answer: As with the classroom delivery, the courses may be taught
competency-based so the course hours can vary, but the overall BRTP hours
must still be adhered to.

Question 2: Do the students have to complete attendance rosters?

Answer: The instructor or coordinator can complete the attendance rosters as
long as he or she can confirm each student attended the entire session.

Question 3: Does the training have to be instructor-led?

Answer: Yes. While the delivery can be via an electronic format, the content
must be delivered by an instructor with the students able to interact and ask
questions. Videos and other media that would normally be a part of the content
delivery can still be used. Discussion boards would need to be in a live
interaction format.
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Question 4:

Question 5:

Question 6:

Question 7:

Question 8:

Question 9:

Does the training have to be synchronous or asynchronous?

Answer: The training must be synchronous, allowing students to interact with
the instructor.

Can the role-play and communications exercises be performed using distance
learning?

Answer: While these were not designed to be delivered in a distance learning
environment, schools can use video conference software to allow the instructor
to present the scenario and have students respond. Group discussion could be
held to discuss the students’ responses and to provide feedback as well give
students guidance on other options for response. Instructors could also use
small groups to address different scenarios using video conferencing or other
methods and have the small groups present to the class as a whole during a live
discussion.

Are the courses presented via distance learning subject to audit and monitoring
by Commission staff?

Answer: Yes. You should document the courses in your class file just as you
would a classroom-based course and also include the method of delivery. You
should also determine how Commission staff can have access to monitor training
sessions. .

Are the students allowed to complete the physical fithess requirement on their
own and report it to the training center?

Answer: No. The Commission specifically excluded physical fitness from the
temporary waiver allowing elLearning.

Can the end-of-course examinations be administered in a distance learning
format?

Answer: While not specifically prohibited, the director would have to ensure
compliance with Rule 11B-35.0085, F.A.C., related to exam security and
confidentiality as well as being able to confirm the student received no assistance
during the exam.

Are training centers required to deliver training in a distance learning format?

Answer: No. The eLearning format is offered as an option.

Please direct questions to Terry Baker at terrybaker@fdle.state.fl.us or (850) 410-8688.

cc: Criminal Justice Standards and Training Commission
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